Foto (1) | |
Când metanul a fost descoperit pentru prima dată în atmosfera planetei Marte, în 2004, oamenii de ştiinţă au spus că acest gaz ar fi putut fi lăsat pe planetă de comete. Noile dovezi arată însă că metanul este de fapt produs pe Marte.
''Descoperirea acestui gaz presupune că există o probabilitate substanţială că acolo există viaţă sau că ceva supravieţuieşte în continuare'', a precizat profesorul Micahel Mumma, de la NASA.
Gazul a fost detectat de o sondă ce orbitează planeta împreună cu nişte telescoape imense de pe Pământ.
Descoperirea este extrem de importantă având în vedere că pe Pământ, 90% din cantitatea de metan din atmosferă este produsă de organismele vii.
''Noi avem metan pe Pământ pentru că este pompat în aer de organismele vii, sau pentru că este produs de vulcani. Singura modalitate prin care putem dovedi că este produs de Marte este să mergem acolo şi să o studiem'', a precizat Colin Pillinger, cercetător britanic implicat în lansarea sondei Beagle 2 Mars în 2003.
Până acum, nu a fost descoperit însă niciun vulcan pe Marte.
Descoperirea NASA confirmă studiile sondei europene Mars Express, care a găsit posibile urme de metan în 2004.
Nivelul activităţii metanului pe Planeta Roşie este echivalent cu cantitatea de gaz eliberat în unele dintre cele mai bogate zone în metan de pe Pământ.
Brad Bebout, un microbiolog de la NASA, a declarat că dacă metanul este prezent în atmosfera marţiană, înseamnă că ceva de pe planetă trebuie să îl producă acum, pentru că gazul este distrus de Soare în mai puţin de 300 de ani.
Majoritatea metanului de pe Pământ este creat de microbi primitivi, deşi acesta mai poate fi generat şi de reacţiile dintre apă şi rocile fierbinţi, pline de carbon. Încă nu s-a stabilit care dintre acestea este cauza metanului de pe Marte, informează Daily Mail.
"Metanul este un produs al biologiei. Pentru ca metanul să existe în atmosfera planetei, trebuie să existe o sursă continuă", a mai declarat cercetătorul britanic Colin Pillinger.
"Cele mai evidente surse de metan sunt organismele. Aşa că dacă găseşti metan în atmosferă, s-ar putea să existe şi viaţă. Nu este o dovadă, dar trebuie să cercetăm mai bine", a mai spus profesorul.
Anul trecut, oamenii de ştiinţă care lucrau la sonda NASA Phoenix Mars Lander au confirmat existenţa apei pe Marte. Cei mai mulţi cercetători sunt de părere că apa este esenţială pentru existenţa vieţii.
NASA va trimite o altă sondă pe Marte în 2011, însă nu va fi echipată corespunzător pentru a studia metanul şi pentru a descoperi dacă este vorba de viaţă.
Cea mai bună şansă pentru a afla dacă există viaţă pe Marte va veni în 2017, când va avea loc misiunea europeană ExoMars.
Sursa: Realitatea.net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu